Eenvoudig taalgebruik

Eenvoudig taalgebruik of vakjargon – bereik meer met je tekst


 

Eenvoudig taalgebruik of vakjargon – bereik meer met je tekst

 

Home Blog Eenvoudig taalgebruik of vakjargon – bereik meer met je tekst

Eenvoudig taalgebruik. Dat is soms best lastig. Als expert in je vakgebied begin je vol enthousiasme een artikel te schrijven. Geen probleem toch? Alle informatie rolt zo uit je mouw en voor je het weet heb je een tekst op papier staan die al je kennis en ervaring weerspiegelt. Maar… begrijpen jouw lezers wel wat er staat? Of moeten ze het woordenboek erbij pakken?

Vakjargon = valkuil

Het is een bekende valkuil; vanuit je eigen expertise schrijf je een stuk dat vol staat met vakjargon. Als het gaat om een publicatie in de vakblad hoeft dat geen probleem te zijn. Toch is het ook daar raadzaam een artikel te schrijven dat voor een zo groot mogelijk publiek begrijpelijk is. Want hoe meer lezers inhoudelijk met jouw verhaal uit de voeten kunnen, hoe groter je bereik is. En je resultaat.

Groter bereik door eenvoudig taalgebruik

Over het algemeen geldt; houd het simpel. Juist het feit dat jij op een eenvoudige manier kunt uitleggen hoe dingen in elkaar steken, benadrukt je professionaliteit. Je hoeft echt niet in Jip en Janneketaal te schrijven, maar door vakjargon te vermijden of toe te lichten, is je tekst uiteindelijk veel leesbaarder. En wordt het dus ook echt gelezen. Tot het eind! Mijn tips voor eenvoudig taalgebruik helpen je wellicht op weg.
Heb je je verhaal op papier staan? Laat het eens door een buitenstaander lezen; door iemand die onbekend is met de materie. Met de feedback die je krijgt en wat kleine aanpassingen, publiceer je een artikel dat een veel grotere doelgroep aanspreekt.