Helder taalgebruik

Helder taalgebruik – 5 tips die je tekst beter leesbaar maken


 

Helder taalgebruik – 5 tips die je tekst beter leesbaar maken

 

Home Blog Helder taalgebruik – 5 tips die je tekst beter leesbaar maken

Helder taalgebruik. Je zou toch mogen verwachten dat ieder bedrijf duidelijk en begrijpelijk communiceert. En toch ken je ze vast wel: van die teksten waaraan je geen touw kunt vastknopen. Met ellenlange zinnen. En woorden als welke, dientengevolge, daaromtrent en alsmede. De auteur in kwestie denkt waarschijnlijk dat hij zo professioneel overkomt, alleen begrijpen z’n lezers er niets van. Zonde! Met duidelijke taal bereik je zoveel meer. 5 tips.

Mensen krijgen zo ontzettend veel informatie over zich uitgestort, dat ze in eerste instantie het onderwerp en de tekst scannen. Pas daarna besluiten ze of ze verder te lezen. Gebruik je veel moeilijke woorden of complexe zinsconstructies? Dan haken ze geheid af. Houd het vooral lekker leesbaar.

5 tips voor helder taalgebruik

1. Houd het kort

Maak snel duidelijk waar het om draait en wees bondig in je uitleg.

2. Schrijf in spreektaal

Voer een gesprek met je klant; op papier. Gebruik alleen woorden die je mondeling ook gebruikt. Zoek alternatieven voor ambtelijke woorden.

3. Pas je taalgebruik aan op de doelgroep

Is je doelgroep bekend met je product of dienst? Dan kun je vaktermen gebruiken. Is dat niet het geval? Houd het simpel.

4. Maak korte zinnen

Wissel die af met wat langere zinnen. Zo komt er vaart in een tekst. Bij lange zinnen met veel leestekens raak je mensen kwijt.

5. Schrijf actief

Vermijd lijdende zinnen, zoals: ‘…zou een oplossing kunnen bieden.’ ‘…biedt een oplossing’ leest makkelijker en is overtuigender.

Je hoeft geen jip-en-janneketaal te gebruiken, maar een door bewuste keuzes te maken qua woorden en zinsopbouw bereik je echt meer. Meer lezers en meer resultaat.

Wil jij kristalheldere teksten voor jouw bedrijf? Neem contact op.