SEO blog

7 tips voor een SEO blog


 

7 tips voor een SEO blog

 

Home Blog 7 tips voor een SEO blog

Bloggen kost best wat tijd en moeite. Logisch dus dat je wilt dat die moeite loont. Schrijf daarom een SEO blog. Met Search Engine Optimization is je blog namelijk goed vindbaar in zoekmachines als Google en Bing. Dat betekent: meer lezers en meer resultaat. En daar doe je het uiteindelijk voor.

Voordat ik inga op de tips voor een SEO blog, doe ik nog even twee stappen terug. Het is namelijk belangrijk dat je eerst aandacht besteedt aan twee andere zaken. Je blogstrategie  en de tips waardoor je blogs worden gelezen. Daarna is het pas tijd voor deze volgende stap. De zoekmachineoptimalisatie van je blogs.

7 tips voor een SEO blog

1. Kies je keyword

Snijd per blog maar één onderwerp aan. Dat maakt de keuze voor je keyword (zoekwoord) vaak eenvoudig. Let er wel op dat je dit keyword niet al eerder hebt gebruikt. Een keyword kan uit één woord of uit meerdere woorden bestaan. Zo kan het keyword voor deze pagina ‘blog’ zijn, maar wordt het specifieker door er ‘SEO blog’ van te maken. Je kunt dat ook doen door bijvoorbeeld de plaatsnaam aan je keyword toe te voegen.

2. Zet je keyword strategisch in

Per blog laat je het keyword terugkomen in:

  1. Paginatitel
  2. Kop van je artikel
  3. Inleiding
  4. Eerste tussenkopje
  5. Naam van de foto
  6. Externe links
  7. URL van de pagina

Zet het keyword zo ver mogelijk vooraan. Google vindt je keyword steeds minder interessant naar mate het meer naar achteren of naar onderen staat.

3. Gebruik synoniemen en gerelateerde woorden

Natuurlijk is het belangrijk je keyword in je blog te gebruiken, maar een overkill werkt averechts. Het leest knap irritant en bovendien ziet Google dat als keyword-spam. Daarmee verslechter je je positie in de zoekresultaten juist. Gebruik daarom synoniemen van je keyword. Dat is prettiger voor je lezers én voor jezelf. Synoniemen.net is een handig hulpmiddel. Gebruik ook gerelateerde woorden. Voor blog zijn dat bijvoorbeeld woorden als website, internet, SEO en tekstschrijver.

4. Voeg interne en externe links toe

Je verbetert je vindbaarheid door interne links te leggen: naar andere blogs of pagina’s op je eigen site. Voeg daarnaast externe links toe naar relevante websites. Laat de externe links openen in een nieuw venster, zodat je je bezoeker niet meteen kwijt bent.
De tekst waarmee je linkt en/of die vlakbij de link staat, moet iets met je keyword te maken hebben.

5. Voeg de kopgrootte in

Zoekmachines doorzoeken razendsnel je tekst. Door een bepaalde zwaarte aan je tussenkopjes toe te kennen, weten ze beter wat relevant is. De titel is het meest belangrijk en heeft automatisch Koptekst 1: daar hoef je niets voor te doen. Alle tekst in je bericht wordt gezien als Paragraaf: dat is een brei aan informatie. Aan jou de taak daar orde in aan te brengen. Dat doe je door in je CMS een tussenkopje te selecteren en vervolgens in het menu te kiezen voor Koptekst 2, Koptekst 3 et cetera. Hoe lager het cijfers, hoe minder waarde het kopje krijgt. Zijn alle alinea’s even belangrijk? Dan gebruik je alleen Koptekst 2. Som je binnen een alinea een aantal items op die je verder toelicht? Maak dan gebruik van Koptekst 3. Verder dan dat ga ik bij voorkeur niet: zo blijft het lekker overzichtelijk voor de lezer.

6. Schrijf je eigen, unieke en relevante blogtekst

Schrijf je eigen blog. Dat klinkt voor de hand liggend, maar helaas zijn er genoeg mensen die menen dat ze een goede tekst gewoon kunnen kopiëren voor hun eigen site. Realiseer je dat Google je een stuk minder interessant vindt als je gaat knippen en plakken. Google houdt namelijk van unieke content. En echt: je hebt genoeg te vertellen. Vertel het dus gewoon op je eigen manier. Natuurlijk mag je bij anderen inspiratie opdoen, maar zorg dat de webteksten uniek én relevant zijn.

7. Voer aanvullende informatie in in je CMS

Nu zou je toch denken dat je er bent: je hele verhaal staat klaar. Nou: bijna! Geef in het CMS onder je bericht nog even je paginatitel en keyword op en schrijf een meta-omschrijving: dat is de tekst die je bij de zoekresultaten terugziet. Wil je zeker zijn van de zoekmachineoptimalisatie van je blog? Gebruik dan een eenvoudige, gratis plugin op je website, bijvoorbeeld van Yoast. Die werkt met ‘verkeerslichten’ en geeft per punt aan hoe je je tekst meer SEO maakt. Heb je groen licht? Dan is jouw blog SEO. Easy does it.