Blogs die worden gelezen

Zo schrijf je blogs die worden gelezen


 

Zo schrijf je blogs die worden gelezen

 

Home Blog Zo schrijf je blogs die worden gelezen

Blogs die worden gelezen. Dat is toch wat iedere blogger wil. Toch heb je de laatste tijd ongetwijfeld een blog voorbij zien komen dat je na één blik direct weg klikte. Niet interessant genoeg. Maar hoe zorg je nou dat jouw blog wél uitnodigt tot verder lezen? In m’n vorige blog heb ik al uitgelegd dat je eerst vijf stappen moet zetten, voordat je überhaupt begint met schrijven. Zo weet je zeker dat de inhoud van je blog aansluit op de interesses van je doelgroep én bijdraagt aan de realisatie van je bedrijfsdoelen. Nu is het tijd voor het echte werk: bloggen.

7 tips om blogs te schrijven die worden gelezen

1. Beperk je per blog tot één onderwerp

Dwing jezelf het onderwerp zo compact mogelijk te houden: het zorgt voor duidelijkheid. Lezers weten wat ze kunnen verwachten. Met elke sprong van de hak op de tak raak je lezers kwijt.

2. Zorg voor een aansprekende titel

De titel moet de aandacht trekken, onthullen waar je blog over gaat en tegelijkertijd nieuwsgierig maken. Dat is best een dingetje. Speel met woorden. Alliteratie, rijm, een woordgrapje… Wees creatief. Soms schrijf je sneller een compleet blog dan dat je een titel op papier zet. Neem er de tijd voor. Het is een van de meest essentiële onderdelen van je blog.

3. Schrijf een krachtige inleiding

Schrijf een bondige inleiding waarin jouw doelgroep zich meteen herkent. Dat doe je door het probleem of de vraag te benoemen waar jouw doelgroep mee zit. Vervolgens stip je kort aan dat jij in je blog de oplossing gaat beschrijven.

4. Structureer je tekst

In je blog neem je lezers bij de hand. Per alinea behandel je één onderwerp. De onderwerpen volgen elkaar op logische wijze op. Het kan handig zijn van tevoren even een kladje te maken van de structuur: dat geeft houvast tijdens het schrijven.
Boven elke alinea plaats je een kopje dat de lading dekt. De tussenkopjes maken in een oogopslag duidelijk waar jouw verhaal over gaat. Je kunt er ook voor kiezen de eerste zin van je alinea vet de maken. Zorg dan wel dat je de kern van die alinea meteen benoemt.

5. Witruimte geeft rust

Lees jij enorme lappen tekst op internet? Nee toch? Bij het zien van een enorme woordenbrij haak je al snel af. Wat in een boek wel werkt, werkt op internet niet. Dus: wil je dat jouw blog wordt gelezen, zorg dan dat je je tekst opknipt in stukjes van maximaal een regel of zes. Met een passend kopje erboven. Het geeft je lezers rust. En dwingt jou tot de kern te komen.

6. Gebruik visuele elementen

Een foto, afbeelding, video of opsomming maakt je blog aantrekkelijker. En zorgt ervoor dat je blog eerder wordt gelezen.

7. Vergroot de vindbaarheid van je blog

Om de spin-off van je blog verder te vergroten, zorg je natuurlijk dat deze goed vindbaar is. En dus schrijf je een SEO-blog: een blog dat Search Engine Optimized is.

Lees meer over een SEO-blog schrijven.