Blogs Tekst²

Tekst2

Teksten met resultaat

Herinneringsboek De Glansfabriek – API Netherlands BV

Het herinneringsboek De Glansfabriek. Daar ging wel wat aan vooraf…

Ruim vijftig jaar was er een fabriek gevestigd op de Paul van Vlissingenstraat 12 in Amsterdam. Hier maakten ze materialen die producten glans gaven. Eerst  aan garens, later aan labels en verpakkingen. Producten kregen hierdoor een luxere uitstraling, vielen beter op in het schap en verkochten beter. De techniek die hiervoor werd gebruikt was zo uniek, dat het bedrijf jarenlang geen concurrentie had.
In de loop der jaren bevolkten verschillende eigenaren en directies de fabriek. Het personeel was echter een vrijwel vaste waarde. Een collega spande de kroon: hij werkte hier 52 jaar…

Sluiting van deze fabriekslocatie

In 2016 werd het bedrijf gekocht door het Britse API. API Netherlands BV was een feit. Toen was inmiddels al duidelijk dat het bedrijf op deze plek zijn deuren moest sluiten. Door onder andere de oprukkende woningbouw en de bijbehorende aangescherpte milieuregels, werd het lastig hier industriële activiteiten te blijven verrichten. De knoop werd doorgehakt. Eind 2018 werd de fabriek ontmanteld. Een deel van de activiteiten verhuisde naar Duitsland. Enkele medewerkers kregen werk op een nieuwe vestiging in Hoofddorp. Voor de anderen viel definitief het doek. Gelukkig vonden de meesten van hen een nieuwe functie elders.

De fabrieksfunctie van dit pand is voorgoed verleden tijd. Het is nog onbekend wat de bestemming zal zijn, maar het karakteristieke fabriekspand van z’n gebogen sheddaken blijft bestaan en zal voor altijd beeldbepalend zijn voor dit deel van Amsterdam.

Herinneringsboek De Glansfabriek

Ik ben gevraagd de rijke geschiedenis van deze fabriek vast te leggen in een herinneringsboek. Wat hebben die mannen (en enkele vrouw) me een hoop mooie verhalen vertelt! Wat een geweldig project om samen met hen aan te mogen werken. Zaak in Beeld maakte een aantal aanvullende foto’s en Studio Olivier zorgde voor een prachtig eindresultaat. Alle medewerkers ontvingen een exemplaar, na afloop van die allerlaatste bijeenkomst in hun helemaal lege fabriek. Daarnaast is het boek uitgereikt aan relaties.