Freelance tekstschrijver

Freelance tekstschrijver: zo is het acht jaar geleden begonnen


 

Freelance tekstschrijver: zo is het acht jaar geleden begonnen

 

Home Blog Freelance tekstschrijver: zo is het acht jaar geleden begonnen

Voordat ik besloot als freelance tekstschrijver te starten, had ik al eindeloos met het idee gespeeld. Maar pas toen ik de knoop definitief doorhakte, begon het echt! Speuren op internet, bijeenkomsten bezoeken voor starters, plannen die borrelden in m’n hoofd, uren achter m’n pc om alles op papier te concretiseren en verder bij te schaven. Het resultaat? Mijn ondernemersplan; mijn plan voor de toekomst! Ik was er klaar voor! Maar er was iemand die daar héél anders over dacht.

Op naar de coach

Mijn volgende stap was namelijk: een afspraak maken met een business coach die vanuit de gemeente starters begeleidt. Leek me wel wat: iemand om zo nu en dan mee te sparren. Iemand die de weg weet. Want ik was dan wel volledig thuis in de communicatiewereld, het ondernemerschap was onontgonnen gebied. Maar voordat ik enige hulp kon verwachten, moest deze coach m’n ondernemingsplan beoordelen. Ik was niet over één nacht ijs gegaan en had een doorwrocht geheel opgeleverd: appeltje-eitje, toch?!

Kansloos

Nou, nee dus! Daar zat ik in een krap spreekkamertje bij de KVK, een bureau tussen de coach en mezelf ingeperst. Hij nam de tijd, want eerst moest hij mijn eerder gemailde document nog diagonaal doorlezen. Toen kwam hij op dreef… en zag ik m’n prille carrière als freelancer bijna door het afvoerputje weg pruttelen. Want dacht ik nou werkelijk dat ik na achttien jaar marketing- en communicatie-ervaring ‘zomaar’ tekstschrijver kon worden? Er waren teveel concurrenten, zonder niche was ik kansloos… En uiteindelijk de echte klapper: ‘Kun je anders niet in de zorg gaan werken? Daar zoeken ze nog mensen.’ Ik was met stomheid geslagen. Hallo?! L-U-I-S-T-E-R-E-N?! Ik heb én geen ambitie én geen ervaring in de zorg. IK WIL TEKSTSCHRIJVER WORDEN!!

Furie vol vertrouwen

Lamgeslagen ben ik op dat moment met hangende pootjes afgetaaid, maar gelukkig stak de furie al snel de kop op. Wat was ik kwaad! Ik zou #@%$#!! laten zien dat ik het wél ging redden! Ze zeggen niet voor niets: ondernemers gaan door waar anderen stoppen! Mensen uit m’n directe omgeving stonden nog steeds achter me. Mensen die m’n kwaliteiten, capaciteiten en karakter van haver tot gort kennen en volslagen eerlijk tegen me zijn. Want laten we wel wezen: als ondernemer moet je wél realistisch blijven. Dat betekent: kracht putten uit de positieve reacties, maar ook eventuele kanttekeningen en twijfels meenemen in je afwegingen. Enne: je niet door de mening van één persoon van je pad laten brengen.

Freelance tekstschrijver: al acht jaar

Soms kun je je dromen namelijk wel degelijk waarmaken. Ondanks de cijfers, waaruit blijkt dat ruim 50% van de starters binnen vijf jaar stopt, heb ik in acht jaar tijd met keihard werken een fors netwerk, een mooie klantenkring en een goede reputatie opgebouwd. Zónder coach, maar mét de hulp van vele anderen. Want het is niet alleen ontzettend leuk je ervaringen en contacten uit te wisselen met mede-ondernemers, het brengt je ook allebei verder.

De kick van ondernemen

Inderdaad: ondernemen is bikkelen, knokken, pieken en dalen, veel ballen in de lucht houden en af en toe hard je neus stoten. Maar het betekent ook: vrijheid, eigen keuzes maken en samenwerken met mensen die jij graag mag. Iedere top die je bereikt, heb je op eigen kracht veroverd. En dat geeft me elke keer zo’n kick dat ik die mogelijkheden in de zorg nog maar éven laat voor wat ze zijn!