Foutloze tekst

Foutloze tekst? Zo doe je dat!


 

Foutloze tekst? Zo doe je dat!

 

Home Blog Foutloze tekst? Zo doe je dat!

Een foutloze tekst is een eerste vereiste als je een goede indruk wilt maken. Want hoe menselijk het ook is om fouten te maken, het oogt toch onprofessioneel. Zorg dus dat je fouten vermijdt. Zet je tekst eerst op papier en loop ‘m daarna altijd nog even na. Zo is het eindresultaat foutloos en weet je zeker dat je een helder, goed lopend verhaal op papier hebt staan. 

8 tips voor een foutloze tekst

1. Spellingscontrole aanzetten

Dat lijkt een open deur, maar het voorkomt onnodige (type)fouten. Standaard aanzetten dus!

2. Check –d/-t/-dt woorden

Helaas; de spellingscontrole heeft moeite met werkwoordvervoegingen die eindigen op –d/-t/-dt. Extra controle is zeker op z’n plaats.

3. Print de tekst uit

In een geprinte tekst merk je andere dingen op dan wanneer je van een scherm leest.

4. Zoeken en vervangen

Via Zoeken en Vervangen vervang je heel eenvoudig dubbele spaties door een enkele spatie. De ¶-knop in de menubalk geeft een helder beeld van de opmaak van je tekst.

5. Hardop voorlezen

Door de tekst hardop voor te lezen kom je er in no-time achter of zinsconstructies goed lopen. Of dat je een woord (te) vaak gebruikt.

6. Synoniemen zoeken

Komt hetzelfde woord te vaak voor in je tekst? Klik erop met je linkermuisknop en klik vervolgens op Synoniem. Of ga naar Synoniemen.net. Dan krijg je allerlei alternatieven aangereikt.

7. Een nachtje slapen

Laat je tekst een nachtje liggen en lees het de volgende ochtend met een fris hoofd door.

8. Objectieve buitenstaander

Heb jij een belangrijke tekst waar veel vanaf hangt? Laat een ander er naar kijken. Zo krijg je feedback die je tekst helderder én foutloos maakt. Mocht je iemand zoeken, dan kun je natuurlijk altijd contact opnemen.

Teksten schrijven blijft mensenwerk. Bovenstaande tips bieden natuurlijk geen 100% garantie op een foutloze tekst, maar beperken wel de schade.