SEO website teksten

7 tips voor SEO website tekst


 

7 tips voor SEO website tekst

 

Home Blog 7 tips voor SEO website tekst

Iedereen kan een tekst schrijven voor een website. Maar hoe zorg je dat Google die site ook echt vindt? Met deze vijf aandachtspunten maak je echte SEO website tekst (Search Engine Optimization) van je verhaal. En stijgt jouw site op de lijst met zoekresultaten.

Zo schrijf je SEO website tekst

1. Keywords

Per webpagina kies je één keyword (zoekwoord) dat je laat terugkomen in:

• Paginatitel
•  Kop van je artikel
•  Inleiding
•  Eerste tussenkopje
•  Naam van de foto
•  Externe links
•  URL van de pagina

Je kunt ook meerdere keywords verwerken, bijvoorbeeld: tekstschrijver Breda in plaats van tekstschrijver. Zo maak je het specifieker en unieker.
Zorg dat het keyword altijd zo ver mogelijk vooraan staat. Hoe verder het woord naar onderen of naar achteren staat, hoe minder relevant Google het vindt.

Om de zoekwoorden voor je website te bepalen, kun je gebruik maken van een Keyword planner. Ook Google Trends kan je helpen: dat maakt inzichtelijk hoe vaak er op zoekwoorden is gezocht.

2. Synoniemen

Gebruik synoniemen van je keyword, zodat de tekst leesbaar blijft. Bovendien: als je je keyword te vaak gebruikt, ziet Google dat als keyword-spam. www.synoniemen.net kan helpen.

3. Gerelateerde woorden

Google zoekt ook naar woorden die zijn gerelateerd aan jouw keyword. Gerelateerde woorden voor Frankrijk zijn bijvoorbeeld: Parijs, Eiffeltoren, stokbrood en Champagne.

4. Links

Leg externe links naar relevante websites. Laat de link openen in een nieuw venster, zodat je je bezoeker niet meteen kwijt bent.
Leg ook interne links, waarbij je doorlinkt naar pagina’s op je eigen site.

Zorg dat de tekst waarmee je linkt en/of die vlakbij de link staat, iets met je keyword te maken heeft.

5. Tussenkoppen

Geef aan welke tussenkoppen belangrijk zijn en welke minder. Zo weten zoekmachines welke teksten relevant zijn. Natuurlijk is de titel het belangrijkst: dat weet het CMS meteen als je die invoert. Dat is Koptekst 1. De rest van de tekst heeft echter allemaal van dezelfde waarde. Door op een tussenkopje te klikken en in de menubalk aan te geven op dit Koptekst 2 of Koptekst 3 is, geef je de zoekmachines duidelijkheid. Hoe lager het getal, hoe minder relevant de tekst. Zijn alle alinea’s even belangrijk belangrijk, dan beperk je je tot Koptekst 2. Heb je in de alinea nog een onderverdeling, dan kun die daar Koptekst 3 gebruiken.

6. Unieke, relevante en goede tekst

Het lijkt een open deur, maar zorg dat je tekst uniek is. Zodra je kopieert van andere websites zak je op de ranglijst. Zorg dat je echt goede webteksten schrijft, die specifiek voor dit medium zijn geschreven. De teksten moeten prettig leesbaar zijn en mensen moeten zich er in herkennen. Want je kunt nog zo hoog ranken op Google, bij een onbegrijpelijk verhaal haken je lezers alsnog af.

7. Extra informatie in je CMS

In het CMS geef je onder je bericht de titel van de pagina, het keyword en de meta-omschrijving op. Een simpele, gratis plugin van bijvoorbeeld van Yoast maakt het je helemaal gemakkelijk om je teksten SEO-proof te maken. Die geeft precies aan wat je nog moet aanpassen.

Ten slotte

Natuurlijk: SEO website tekst zijn belangrijk. Maar niet alleen de inhoud van je website bepaalt hoe hoog je eindigt in de rankings. Ook de manier waarop je website technisch is ingericht en opgebouwd heeft grote invloed. Zorg dus voor een goede webbouwer, die weet wat er nodig is om jouw online aanwezigheid te verbeteren.